25 Temmuz 2013 Perşembe

Küçük Kara Balık






Elbise/Dress: İpekyol, Ayakkabılar/Shoes: Hotiç, Çanta/Clutch: Batik, Küpe/Earrings: Zara, Gözlük/Sunnies: Tods

Bir sabah erkenden, daha gün doğmadan, küçük kara balık annesini uyandırdı:
"Anneciğim, seninle konuşmalıyım" dedi. Annesi, uyku sersemliği içinde
"Acelen ne sevgili yavrum?" diye sordu "Önce sabah gezintimizi yapalım, sonra konuşuruz."
"Olmaz anne, artık ben bu gezintilere çıkmak istemiyorum. Buralardan gideceğim."
"Sabahın bu erken saatinde nereye gideceksin yavrum?"
"Bu derenin bittiği yeri merak ediyorum" diye karşılık verdi. "Ah anne, bu soru beni aylardır düşündürüyor. Derenin nerede bittiğini öğrenmem gerek. Bugüne kadar bu soruya bir karşılık bulamadım. Geceleri gözüme uyku girmiyor. Sürekli bunu düşünüyorum. Kararımı verdim anne, gidip derenin nerede bittiğini öğreneceğim. Orada neler var, başka yerlerde neler var, görmek bilmek istiyorum."

Bu üzerinde minik siyah balık desenleri olan elbiseyi giyince, Samed Behrengi'nin "Küçük Kara Balık" kitabı geldi aklıma. Devrimci, sürüden ayrılmaya cesaret eden, farklılaşmaktan korkmayan merak eden, dünyayı keşfetmek isteyen, korkusuz Küçük Kara Balık... Bazen ben de merak ederim derenin nerede bittiğini, oradan sonra neler olduğunu. Genelde Küçük Kara Balık kadar cesur olamam, biraz yol alır, sonra geri dönerim. Bu balıktan öğrenecek çok şeyimiz var, çocuğunuz, kardeşiniz varsa bu kitap harika bir hediye olabilir. Bu kitap bana çok değerli birinin hediyesiydi, ama ben maalesef çocukken değil, geçen yıl okudum bu kitabı. Siz de hala okumadıysanız, çocuk kitabı deyip burun bükmeyin, okuyun. Samed Behrengi'yi anmışken, Bir Şeftali Bin Şeftali'yi de unutmayalım, çocukluğumun en güzel kitaplarındandı. Ece Temelkuran'ın da dediği gibi, bunları okuyan çocuklar, büyüdüklerinde de iyi insanlar olur.

Early one morning before the sun had risen, the little fish woke the mother and said, "Mother, I want to talk to you." Half-asleep, the mother responded, "My dear child, this isn't the time to talk. Save your words for later. Wouldn't it be better to go swimming?" "No, Mother! I can't go swimming anymore. I must leave here." "Do you really have to leave?" "Yes, Mother, I must go." "Just a minute! Where do you want to go at this hour of the morning?" "I want to go see where the stream ends. You know, Mother, for months I've been wondering where the end of the stream is . . . I haven't been able to think about anything else. I didn't sleep a wink all night. At last, I decided to go and find where the stream ends. I want to know what's happening in other places."

When I wear this dress with littlle black fishes, I remembered the book named "The Little Black Fish" of Samed Behrengi, a famous Persian writer. Brave and curious little fish that dares to be different and want to discover the world.. Unluckily, I discovered it late, not in my childhood but in mid twenties. If you have children or siblings, this book is a perfect gift.

3 yorum:

Eren Keçeci dedi ki...

Küçük kara balığa karşı duyarsız kalamayacağım galiba.

Her çocuk küçük kara balıktır aslında. Ne var ki, ister hayat diyelim ister toplum, küçük kara balıkları bir kalıba sokup kendine benzetmeye, değişmeden kalabilenlere de kara balık demeye devam ediyor ve edecek de. Ama sayımız artacak emin olabilirsin :)

İçindeki küçük kara balığın sonsuza dek yaşaması dileğiyle.

Not: Hediyen gerçekten çok güzelmiş, en az resimler kadar. Çekenin de verenin de eline sağlık ;)

CAFE MERCİMEK dedi ki...

cıvıl cıvıl bakılası bir blog takipteyim, banada beklerim :))

Kuzununannesi dedi ki...

hedıyen sahane , sonra kara balık hıkaysını bılıyorum ve her mınık gercek bır balıktır. elbısennn tekrar soyluyorum sahane...