6 Şubat 2015 Cuma

Fit Friday: Su Hayattır!


4 yıllık moda ve stil blogu nasıl fitness ve diyet bloguna döndü anlamadım ama son 3 yazım da Fit Friday olunca, bir durup düşündüm:) Son haftalarda nişanım, tez ve ailedeki sağlık sorunları nedeniyle bir türlü çekim yapma fırsatı bulamadım, önümüzdeki hafta çekim yapma fırsatı olur mu bilemiyorum ancak bloga yeni kategoriler ekliyor olacağım. Şunu da yaz, dediğiniz konular varsa, yorum ya da mail yazarak ulaşın, istek şarkı çalar gibi yazayım ben de :)

Bu hafta Fit Friday yazım da İnci'min isteği üzerine blogda. İnci'den daha önce  bir çok kez bahsettim blogda. İnci, çok yoğun çalışan bir muhabir, ofis- haber- ropörtaj koşuştururken su içmeyi unuttuğundan yakındı ve benden Fit Friday'de su içme konulu bir yazı istedi. İyi ki hatırlattı, bu kadar önemli bir konuya nasıl değinmemişim hayret ettim.

Suyun vücudumuza faydaları saymakla bitmez, her gün doktorlar gazetelerde sayfa sayfa yazarken uzun uzun benim de yazmama gerek yok. Yine de kısaca özetlemek gerekirse, yeterli miktarda su içmek, organların sağlıklı şekilde çalışmasını sağlıyor, toksinler vücudumuzdan daha kolay atılıyor, iştah rahatça kontrol ediliyor, bağırsaklar düzene giriyor, enerji düzeyi yükseliyor, metabolizma hızlanıyor, cilt nemlenip ışıldıyor, selülitler azalıyor. Su içmek, hem sağlıklı olmak hem de kilo vermek için olmazsa olmaz.

Ne kadar su içmemiz gerektiği konusunda farklı görüşler olsa da, pek çok uzman en az 1,5 litre su içmemiz gerektiği konusunda hem fikir, optimum miktar ise 2-2,5 litre. Ancak eğer spor yapıyorsanız ya da vucüdun su kaybının arttığı yaz aylarındaysak bunu 3 litreye çıkarmak gerekiyor. Burada önemli olan bu miktarın saf su olması. Yani tüm gün asitli içecekler, kahve, alkollü içkiler tüketip, 2 litre sıvı tükettim, yeterli demiyoruz. Hatta kafein ve alkol su kaybına yol açtığı için her kafeinli içecek ve alkolden sonra 1 bardak su içmekte yarar var. Türk kahvesinin yanında neden su geldiği şu an anlaşıldı mı?

Hem sağlıklı ve enerjik olalım, hem güzelleşelim, kilolarımızı daha hızlı verelim istiyorsak, daha çok su içeceğiz, ama nasıl? İşte size daha çok su içmenizi sağlayacak küçük tüyolar:

  • Öncelikle masanıza bir sürahi koyarak işe başlayın. Bazen masadan kalkıp su içmeye üşeniyoruz, elinizin altında her an su olursa daha çok içersiniz, hem de sürahiye bakarak kaç litre su içtiğinizi kolayca anlayabilirsiniz.
  • Sabah kalkar kalkmaz 1, mümkünse 2 bardak su için. Saatlerdir susuz kalan vücudunuzun buna ihtiyacı var.
  • Eğer masa başı çalışmıyor, gün içerisinde oradan oraya gidiyorsanız, hemen kendinize bir matara alın ve her sabah evden çıkmadan doldurup çantanıza alın. (Burada önemli bir bilgi: Daha çok su içmek için pet şişede su alıp, arabanızda mı bıraktınız? Onu hemen atın, güneşin altında bekleyen pet şişedeki su, kanserojene dönüşüyor, özellikle meme kanseri riskini arttırıyor. Su alırken de güneşte beklememiş olmasına dikkat edin.)
  • Restoranda yemeğinizi seçtiniz ve menüde içecekler bölümüne geldiniz. Hiç bakmayın, hemen sadece su isteyin. Bu sayede hem daha çok su içmiş, hem de gereksiz kaloriden kurtulmuş olursunuz.
  • Su içmeyi sevmiyorum diyenler, suyunuzu aromalandırmayı denediniz mi? Sürahideki suya limon, salatalık, taze zencefil ya da yeşil elma dilimleri, tarçın çubuğu, nane yaprakları gibi evde bulduğunuz ve aromasını sevdiğiniz tatlandırıcıları ekleyip, buzdolabına koyup, ertesi gün içebilirsiniz. Hem tadı çok güzel olduğu için eliniz şekerli içeceklere gitmeyecek, hem içtikçe ferahlayacaksınız. Üstelik limondaki C vitamini ve zencefil metabolizmayı hızlandırır, bağışıklığı güçlendirir, tarçın kan şekerinizi düzenler. İnternetten sassy su tarifini kolayca bulabilirsiniz.
  • Teknolojinin nimetlerinden de yararlanalım, su içmenizi hatırlatacak bir uygulama indirip, içtiğiniz su miktarını kontrol edebilirsiniz. WaterMinder ve daha pek çok uygulamadan istediğinizi seçin. 
  • Karnınız acıktığında abur cubura saldırmadan önce bir bardak su için. 10-15 dakika bekleyin, açlık hissinin hala sürüp sürmediğine bakın. Beyin açlık ve susuzluk sinyallerini karıştırabiliyor. Eliniz dolaptaki tatlıya gittiğinde bir dakika durun, belki de vücudunuzun ihtiyacı olan şeker değil de sudur? Ayrıca soğuk yerine ılık su içerseniz, ılık su mideyi daha geç terk ettiğinden tokluk hissi daha uzun sürer.
Ve son olarak tam şu an kalkıp bir bardak su için. Hemen, şimdi. 

My style and fashion blog is about to convert to a diet and fittness blog. I have noticed that my last 3 posts are about diet. I could not find time for a photoshoot because I am very busy lately w,ith my master thesis, engagement and some health problems in my family. I hope to make posts in different topics next week.

This week, Fit Friday's topic is drinking more water. One of my besties, Inci is a very busy journalist, she forgets to drink water for hours and she asked me to write a post about dirinking water. Thank you my sister Inci, I have completely forgotten to write about this important subject. Everyday we see columns in newspapers about the importance of drinking enough water. I won't repeat what doctors say but I will give you a brief summary.  Drinking enough water boosts your metabolism, cleans your body, brightens your skin, removes cellulites, gives you energy, controls your apetite. 

Optimal water consumption level is about 2-2,5 litres, minimum level is 1,5 litres. If you are making exercises or if it is summer, you should drink 3 litres water. When I say " water", I mean only water, not other beverages. If you drink coffee or alcoholic drinks, they can dehydrate your body and you should drink more water.
 
Small tips to drink more water:
  • Every morning drink a glass of water before breakfast. Your body really needs it.
  • There should be a jug of water on your  office desk since sometimes we cannot find time to stand up and drink water.
  • Why don't you take a bottle in your bag while leaving home?
  • When you go to a restaurant, choose your meal and skip beverages menu. A bottle of water please! I won't take any liquid calories and sugar!
  • If you don't like the taste of water, you can put some lemon slices, ginger, cinnamon, cucumber or mint leaves. It tastes fresh and perfect, it boosts your metabolism. You can google the recipe of Sassy water and try it, too.
  • Find an app that will remind you to drink water.  You can try Waterminder or another application.
  • When you feel hungry, before junk food, grab a glass of water. Our brain can confuse the signals of hunger and thirst. If you drink warm water, it will leave your stomach slowly like a bowl of soup and it will keep your stomach full.
Last tip: Go and drink a glass of water, NOW!


Hiç yorum yok: