2 Eylül 2012 Pazar

Alışverişkolik Mostar'dan Bildiriyor






Şort ve Sandalet/ Shorts and Sandals: Benetton, Tshirt: Machka, Çanta/ Clutch: Bebe


Gezimizin 3. günündeki durağımız Mostar, Bosna-Hersek'in Hersek bölgesindeki en büyük şehri. Şehre ismini Neretva nehri üstündeki köprü veriyor; ilk fotoğrafta gördüğünüz köprü, şehrin en önemli simgesi. Köprü 16. yüzyılda, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılıyor, 92'deki iç savaş sırasında yıkılıyor ve pek çok tarihi eser tahrip ediliyor. Savaş sonrasında Türkiye, Amerika, Hırvatistan, Hollanda, İspanya ve İtalya'nın desteğiyle 15 milyon dolarlık bir restorasyon çalışması başlatılıyor, köprü de aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek, 2004'te açılıyor. 2005'te ise Mostar köprüsü UNESCO'nun dünya mirasları listesine giriyor. Mostar Köprüsü ile ilgili bir bilgi daha: Mostar'da evlenmek isteyen erkekler müstakbel eşlerine cesaretlerini ıspatlamak için köprüden atlıyormuş, 24 metre yükseklikten! Kızlar Mostar'da yaşamadığınıza dua edin, topluca evde kalacaktık :) Tabi Mostar sadece köprüden ibaret değil, çarşısı, taş sokakları, camisi ile tipik bir Osmanlı şehri, kendinizi 16. yüzyılda bir Osmanlı kasabasında geziyor gibi hissediyorsunuz.Ancak eski şehirden çıkıp, yeni yapılan binalara bakınca 16. yüzyılda olmadığınızı çok net anlıyorsunuz, özellikle de kurşundan delik deşik olan binaları görünce 16. yüzyıldan 90'lara ışınlanıyorsunuz, tüyleriniz ürperiyor, savaşın soluğunu ensenizde hissediyorsunuz, tüm insanlık adına utanç duyuyorsunuz. Bosna Hersek yaralarına yara bantları yapıştırmış ama yaraları iyileşmiş değil, o bantı kaldırsanız biliyorsunuz ki kanayacak. Tarihi eserler, Mostar köprüsü de dahil onarılmış, hatta tekrar inşa edilmiş ancak bunlar sadece yara bandı, Avrupa komşuları açık yaralarını, irinlerini görmesin diye. Burunlarının dibinde çocukların öldürülmesine, kadınlara tecavüz edilmesine, bir ırkın temizlenmeye çalışılmasına ses çıkarmayanlar, köprüsünü yeniden yaptırarak, tarihi binalarını onararak vicdanlarını rahatlatmaya çalışmışlar. Aslında savaş üzerine daha söylenecek çok söz var ama sonuçta bu bir moda blogu, bu da bir gezi postu olduğuna göre bu kadarı yeterli sanırım, Bosna Savaşı ile ilgili daha fazla okumak isteyenlere önerim Ayşe Kulin'den Sevdalinka ve Sinan Akyüz'den İncir kuşları. Burada  parantezi kapatıp bir sonraki Dubrovnik postunda görüşelim diyorum. Unutmadan, Mostar'a yolunuz düşerse Cevapcici denen köftelerinden yemeden dönmeyin, bu dip notu eklemeden yazımı bitirmek istemedim, çok lezzetli ve porsiyonlar kocaman.

Hi from Mostar, the biggest city of Herzegoniva. Mostar is named after the old bridge on Neretva River. The Bridge was built by Suleyman The Magnificent in 16th century, when Mostar is under Ottoman rule. The bridge was destroyed during the internal battle in 1992, like most historical building. After the war, Turkey, US, Croatia, Spain, Netherlands and Italy helped to restore the bridge and other destroyed buildings and it costed nearly 15 million dollars to restore them. In 2004 bridge was opened and in 2005 UNESCO inscribed the old bridge into World Heritage List. Mostar makes you feel like you are in an old Ottoman village but the dream ends when you exitted the Old Town, you see buildings destroyed during the war and feel ashamed, sorry and you cannot undrestand how all European counties could not stop the deaths of innocent people, babies and women. I have many things to say about the war but I do not want to write about it more, because it is a fashion blog you visit to have fun. PS: Don't forget to eat Cevapcici ( a kind of meatball) if you visit Mostar, it is yummy.

2 yorum:

Grace Happy dedi ki...

sevdalınka guzeldır cok acıklıdır:( kombının cok hos hem rahat hem sık oralarda havada ıyıymıs cok sanslısın

Aysun Karaalioğlu dedi ki...

ay ne güzel, insallah biz de birgün gideriz cok merak ediyorum. tshirün detayı cok hos . gozluklerine de bayıldım.. bu aralar gozum hep gozluklerde.