3 Nisan 2015 Cuma

Fit Friday: Baharda Forma Girmek Çok Kolay

Bahar mevsimi pek çok kadın için "diyet mevsimi" demek. Kışın fazla kiloları bir şekilde gizleyebiliyoruz, nedense fazla kilolarımızı güneşi görmeden önce fark edemiyoruz. Kadınların bu telaşını iyi bilen zayıflama sektörü de bunu sonuna kadar kullanıyor. Her gün gazetelerde şok diyetler, internette mango hapı reklamları (aman hepsi bizden uzak olsun), eczanelerde inceltici kremler dört yanımızı saracak, spor salonları dolup taşacak, Bebek sahilinde eşofmanlı bir ünlüye çarpmadan yürümek imkansız olacak. Peki şimdi ne yapacağız? Hiç panik olmadan bugün zayıflamaya karar verseniz, sağlıklı beslenip, spor yapsanız yaza incecik girebilirsiniz, geç kalmadınız. Kabaca bir hesapla, yaz 21 Haziran'da başladığına göre yaza 11 hafta var. Sağlıklı bir diyetle haftada 1 kilo verebileceğinizi düşünsek, yaza şu halinizden 11 kilo daha hafif girebilirsiniz. Kilo fazlanız 3-4 kilo ise iş zaten kolay, ceketler çıkana kadar bu iş biter. Yok 11 den fazlaysa da üzülmeyin, vermeniz gereken 20 kilo bile olsa, yaza kadar yolun yarısından çoğunu alabilirsiniz.

Şimdi hep beraber 21 Haziran'a kilitlenelim mi? Hayal edin yazın ilk günü, plajdasınız, inceciksiniz, bikiniyle korkmadan sahilde yürüyorsunuz ve yaz gardrobunuzu 2 beden inceldiğiniz için tamamen yenilemişsiniz :) Hemen başlarsak neden olmasın, ben yaptım, siz de yaparsınız, sizden çok daha iradeli olduğumu sanmıyorum. Üstelik baharda zayıflamak daha kolay, çünkü:

  1. Yaz geliyor : Summer is coming! Kışın belki diyete motive olamıyordunuz, oversize kabanınızın içinde göbeğiniz görünmüyordu, hayır kilolu değildiniz, kat kat giyindiğiniz için öyle görünüyordu. Hem kilo verseniz o kalın kazakların içindeyken kim fark edecekti ki? Ama yaz öyle mi, bir gram fazlalığı affetmez yaz, bikiniler, minicik şortlar ve crop toplara bakmak size neden zayıflamak istediğinizi hatırlatabilir. Favori markanızın ilkbahar koleksiynuna bir bakın. O pastadan bir dilim daha istediğinize emin misiniz?
  2. Tam yürüyüş havası: Kışın yürümemek için bahaneniz çoktu değil mi? Hava soğuk, kar yağdı derken kışı kedi gibi kanepede mi geçirdiniz? Aferin size, ben burda Fit Friday'i boşa yazıyorum di mi :D Neyse ki artık havalar güzel, açık havada bol bol yürüyebiliriz. Üstelik her yer baharda öyle güzel ki, inanın yürümek hiç zor gelmeyecek. Havada baharın kokusu, ağaçların çiçek açan dalları, yüzünüze vuran tatlı güneş, daha ne olsun. Bu havaların kıymetini bilip bol bol yürüyelim. Hiç zaman yoksa, ki istersek zaman vardır, işe okula yürüyelim, aracımızı uzağa park edelim, toplu taşıma kullanıp, birkaç durak erken inelim.
  3. Bol bol taze meyve sebze var: Tamam pırasayı çocukluktan beri sevmediniz, kerevizden de haz etmediniz. Ispanağı Temel Reis bile sevdiremedi, lahananın kokusunu sevmiyorsunuz. Ben hepsini yerim ama siz sevmezseniz anlarım. Ancaaak, bezelye, enginar ve baklayı da sevmiyorum derseniz işte orada durun derim. Enginar çıkana kadar her gün manavların tezgahlarında yolunu gözleyen bana sakın sevmiyorum demeyin, bu bahar sebzelerinin tadını çıkarın. Meyveler deseniz, en güzelleri baharda çıkar. Mis kokulu çilek varken çikolatayı, çağla badem, kütür kütür can erik varken cipsi kim ne yapsın!
  4. Metabolizma da baharla canlanır: Kışın neden zor kilo veririz düşündünüz mü? Çünkü genlerimizde kış kıtlık ve hastalık zamanı olarak kodlanmıştır. Vücudumuz kış gelince yiyecek bulamayabileceğini varsayıp, zor günler için yağ depolamaya başlar. Beden aklı diye bir şey duydunuz mu hiç? Metabolizmamız kısıtlı olduğunu düşündüğü enerji kaynaklarını harcamamak için " enerji tasarrufu" moduna geçer yani az yakar. Kışın neden canınız hep yağlı yemekler, tatlılar istiyor sanıyorsunuz? Kilere atmak için :) Neyse ki havalar ısınınca koca kış basenlerimizi ve göbeğimizi kiler olarak kullanan hain metabolizma normale dönüyor. Tabi bu demek değil ki, herşeyi yiyin, metabolizma yakar. Bu sadece kilo vermenin kolaylaşması, siz gayret ederseniz, metabolizmanın sizi destekleyecek olması demek.
Hepimize güneşli, neşeli, fit bir bahar diliyorum canlar.

Do you know any women who does not start a diet in spring? We are all surrounded by weight lose tips, diets, dietary supplements and cellulite gels in spring. Of course, the best solution is  having a healthy diet and exercising all year long, not only in spring. However, it is not late to correct our mistakes. Summer starts on the 21th of June, thus, we have 11 weeks to lose weight before summer. We can lose 11 kgs if we have a healthy diet and exercise program. 

Shall we start today? Good news, it is easier to lose weight in spring, because:
  1. Summer is coming: In winter, we had no motivation to lose weight since we do not overweight in our oversize coats. It is easy to hide our hips and belly in winter yet remember, we will not wear chunky cardigans forever. Oneday, we will face our bikinis. Looking at new season lookbooks of our favourite brands motivate us to exercise.
  2. Spring is perfect to have a walk outside: In winter, you had excuses not to walk. It was snowing and freezing, you stayed at home. There are no more excuses, the weather is lovely, smell the spring, look at blooming trees and enjoy sunlight and spring breezes. 
  3. There are many fresh fruits and vegetables: I understand if you say that you do not like celeries, spinach or cabbage but you must love artichokes and peas! They are fresh and yummy, spring is the best time to add more vegetables to your daily diet. And yummy fruits, who needs chocolate when you have strawberries in kitchen? Green plums are the best snacks in spring while watching TV.
  4. Spring boosts the metabolism: Our DNA's are coded to put on weight in winter since our ancestors had many difficulties in finding food in winter centuries ago. Our body slows down and starts energy saving mode and do not burn too much calories. This is why we eat too much high calorie food in winter. Good news: our metabolism starts to work better in spring and summer. This does not mean that you can eat more andstill you can lose weight. This only means your metabolism will help you if you attempt to lose weight.
Have a sunny and fit spring, my dolls :)

Hiç yorum yok: